„Legeltessétek az Isten köztetek lévő nyáját, ne kényszerből, hanem önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen, ne is úgy, mint akik uralkodnak a rájuk bízottakon, hanem mint akik példaképei a nyájnak” (1Pét 5,2-3)

Tisztelettel és szeretettel köszöntünk a Magyar Református Presbiteri Szövetség honlapján!

A reformáció 500 éves jubileumát és az első presbitérium megalakulásának 400 éves évfordulóját ünnepeljük

Híreink

A SÁROSPATAKON VÉGZETT PRESBITERI NÉPFŐISKOLÁSOK TALÁLKOZÓJA Isten áldásával rendben lezajlott.

A SÁROSPATAKI  REFORMÁTUS  TEOLÓGIAI AKADÉMIA  ÉS A MAGYAR REFORMÁTUS PRESBITERI SZÖVETSÉG

2017. május 27-28.-án presbiter találkozót tartott a Kollégium imatermében.

(MEGHÍVÓ)

Nagy esemény volt 2016. december 17-én, Nagykállón. Megalakult a Nyírségi Egyházmegye Területi Szervezete. A megalakulást nyírségi tagjaink már a november 5-i egyházmegyei presbiteri konferencián elhatározták, és most került sor a hivatalos megalakulásra és az elnökség megválasztására. A Területi Szervezet elnökéül dr. Vonza Tibor nagykállói presbitert, címzetes főorvost, titkárául Kis Böndi János nyíregyháza-városi presbitert választotta meg a közgyűlés. Ők mindketten korábban választmányi tagjai voltak a Tiszántúli Egyházkerületi Szervezetünknek.

2016. november 16-án, az MRE Zsinata XIV. ciklusának 6. ülésén kerültek napirendre a Szövetség javaslatai, melyeket még a július 1-3. között megrendezett 20. Nemzetközi )Kárpát-medencei) Presbiteri konferencián, Miskolcon fogalmazott meg egy kerekasztal. A Zsinat ülése úgy határozott, hogy a megfontolásra beterjesztett anyagot továbbítja az illetékes zsinati bizottságokhoz.

2016. szeptember 22-25. között tartotta éves tisztújító közgyűlését és konferenciáját az elsősorban nyugat-európai protestáns magyar gyülekezetek szövetsége (EMPGySz), melyen Vácz Gábor szövetségi titkárunk vett képviseletünkben részt.

2016. október 22-én Bulcsún (Kárpátalja) gyűltek össze a Kárpátaljai, a Királyhágómelléki és az Erdélyi Református Egyházkerület presbiteri szövetségének, valamint az MRPSz elnökségeinek a tagjai, hogy tovább munkálva határokon átnyúló együttműködésüket, megalakítsák a Presbiteri Szövetségek Együttműködési Tanácsát.

Július 14-15. között küldöttségünk részt vett a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat konferenciáján, az ausztriai Felsőőrön (Oberwart), amely keresztyén magyar mártírjainkra emlékezett. Egyik előadója, az időközben elhúnyt dr. Papp Vilmos helyett fia, Papp Kornél zsinati tanügyi tanácsos tartotta meg az előadást, emlékezve édesapja sok évtizedes adatgyűjtő munkájára.

Szövetségünk nagy eseménye volt legutóbb a 20. Nemzetközi (Kárpát-medencei) Presbiteri konferenciánk július 1-3. között Miskolcon. Témája "A református presbiter hitvallásos felelőssége" volt, amellyel készültünk a jövő évben esedékes általános presbiterválasztásokra is. Bővebben lásd a "Konferenciák" lapunkon.

Szövetségünk rendszeresen részt vesz a Magyar Református Egyház Egység Napi ünnepélyein. Legutóbb Kolozsváron, május 22-én volt erre alkalmunk, ahol az öt együttműködő kárpát-medencei presbiteri szövetség közös sátorral várta az érdeklődőket.

Még március 19-én volt a Szövetség 36. Dunamelléki Egyházkerületi Presbiteri Konferenciája a Budapest-Józsefvárosi (Salétrom utcai) templomban. Témája röviden: "Tanulunk imádkozni".